Nybörjare

Preliminära datum för introduktion till krutpistol: Anmäl dig här
2024:
1 juni – INSTÄLLT
6 juli – Preliminärt datum för introduktion

Allmän träning och nybörjarskjutning Gävle PK

Gävle Pistolskytteklubb är öppen för alla, förutsatt att du uppfyller grundkraven att vara ordningsam, drogfri och laglydig. Om du är nyfiken på vår verksamhet, hör av dig via e-post eller kom till någon av våra träningar i Luftpistol under vintersäsongen.

Luftpistol (Lindängens dagcenter, Vallongatan 6 Gävle):

  • Okt-april: måndagar, kl 18.00-20.00 (med uppehåll över Jul & Nyår, se Kalendern för exakta datum.)

Vintertid tränar vi att skjuta luftpistol i vår inomhuslokal. Där kostar ett pass 50 kr (vuxen) eller 25 kr (ungdom). Med luftpistol skjuter vi från 10m på en tavla där högsta poäng (10) är en cirkel som är 11,5mm i diameter. För att skjuta luftpistol måste du vara minst 7 år.

Krut (Älgsjöns Skyttecentrum, 25m):

  • Vintersäsongen (vintertid): söndagar, kl 11.00 (5 november 2023 – 24 mars 2024)
  • Sommarsäsongen (sommartid): söndagar, kl 15.00 (31 mars 2024 – 20 oktober 2024)

Vi tränar krutskytte året om på vår bana på Älgsjöns Skyttecentrum. Ett pass kostar 100 kr (anmälningsavgift 20, vapenhyra 30, ammunition 50). Vi skjuter normalt med krutpistoler i kaliber .22, och skjutavståndet är 25m. För att delta på träningar i krutpistol måste du ha deltagit på ett introduktionstillfälle eller ha tagit pistolskyttekortet hos en annan förening.

Introduktionstillfällen krut (Älgsjöns Skyttecentrum, 25m):

Kontakta oss via anmälningsformuläret för introduktionskursen för att anmäla dig. När du anmäler dig är det viktigt att du anger fullständigt personnummer inkl. fyra sista. Vi kommer att genomföra introduktionstillfällen för nya skyttar kl. 11:00 (15:00 när vi har sommartid) den första lördagen varje månad. När du kontaktar oss, meddela oss vid vilket tillfälle du vill komma så att vi vet hur många deltagare vi ska förvänta oss. Introduktionstillfällena kommer att genomföras på Älgsjöns Skyttecentrum, 25m.

Observera att vi har en omfattande kö till introduktionerna för närvarande, och även om du önskar komma ett visst tillfälle kan vi i nuläget inte garantera att det finns plats för alla. Se vidare instruktioner här.

Introduktionskursen tar ca 2.5 timmar och vi lär dig grunderna inom vapenhantering och pistolskytte för att kunna utöva pistolskytte på ett tryggt och säkert sätt – vi är med under hela introduktionstillfället och vägleder dig samt svarar på dina frågor.

(Tidigare har vi kunnat ta emot nybörjare på våra vanliga träningar på Älgsjön, men då vi nu har så många deltagare på träningarna måste vi ändra rutinerna så att de som är helt nya får komma en annan tid för att alla ska kunna få plats i skjuthallen.)

Det alla nya skyttar får börja med är träning i precision där högsta poäng (10) är en cirkel som är 5cm i diameter, och den ska du försöka träffa från 25m. Det kan låta nästan omöjligt, men efter att ha tränat ett tag så är det inte så omöjligt som det låter. Att skjuta ett pass kostar 100 kr, och då ingår ammunition och lån av vapen. För att skjuta krutpistol måste du vara minst 15 år och är du under 18 år måste du ha målsman med dig.

Att bli medlem i Gävle PK

Du får vara med och skjuta på våra träningar utan att vara medlem, men som medlem får du flera fördelar. Framför allt så får du möjlighet att skjuta oftare, flera gånger i veckan under sommaren. GPK anordnar t.ex. serietävlingar, i flera olika grenar, som endast är öppna för medlemmar. Som medlem får du även tidningen Nationellt Pistolskytte hem i brevlådan regelbundet. Luftpistoler är vanligtvis licensfria och kan därför köpas av nästan vem som helst, men de flesta andra pistoler vi skjuter med inom föreningen kräver särskilda licenser från Polisen. För att få en sådan licens krävs det bland annat att du är aktiv medlem i en förening som GPK.

Om du tycker att skytte är något för dig så kan du ansöka om att blir medlem i föreningen genom att fylla i och lämna in en medlemsansökan. Innan vi godkänner din ansökan behöver vi observera dig under en provperiod och se att du är lämplig för att bli medlem. Därför ska du inte bli förvånad om du inte hör något från oss på länge. Under tiden kommer du på våra träningar och är med och skjuter som vanligt. Normalt kräver vi att nya skyttar deltar vid minst 4-5 träningstillfällen innan vi fattar ett beslut om medlemskap.

Om vi beslutar att anta dig som medlem så kommer du sedan att få gå en teorikurs för att lära dig mer om vilka grenar som finns inom pistolskytte och vilka regler som gäller för att kunna ha skytte som hobby. Sedan är det upp till dig vad du vill satsa på! Vissa medlemmar tränar då och då och trivs bra med det – andra tränar varje dag och har siktet inställt på SM, VM och OS. Valet är ditt!

Välkommen!